Veden laatu

Tunturi-Lapin Vesi Oy on mukana rajajokea koskevassa vesistötutkimuksessa, jossa seurataan puhdistettujen jätevesien laskemisesta aiheutuneita vaikutuksia Tornion- ja Muonionjoen tilaan. Tämän lisäksi tulevista ja lähtevistä jätevesistä otetaan näytteitä ja seurataan puhdistustuloksia kuukausittain. Pohjavedenottamoita on Ylläsjärvellä kaksi kappaletta, joissa veteen ei lisätä mitään kemikaalia. Äkäslompolossa on kolme pohjavedenottamoa, joista kaikki raakavesi johdetaan ainoastaan kalkkikivi- ja UV suodattimen läpi. Voidaan siis sanoa että juomavesi Ylläksen alueella on kuin lähdevettä. Veden laatu varmistetaan pitkin vuotta otetuilla vesinäytteillä, joita otetaan 38 kpl vuodessa.

Kolarin kirkonkylän vedet tulevat kolmesta kaivosta, Kolarissa vesi alkaloidaan lipeällä ennen verkostoon johtamista. Sieppijärvellä vedenottamoita on yksi, vettä ei käsitellä ennen verkostoon johtamista. Äkäsjoensuun vesi ostetaan Äkäsjoensuun vesiosuuskunnalta.

Vesijohtoveden kovuus on Ylläsjärvellä 0,19 mmol/l, Äkäslompolossa 0,40 mmol/l, Kolarissa 0,21 mmol/l ja Sieppijärvellä 0,26 mmol/l. 1 mmol/l vastaa 5,6 dH:ta eli saksalaista kovuusyksikköä ja näin ollen vesi on pehmeää ja esim. astianpesukoneisiin ei tarvitse laittaa suolaa. pH-asteikolla mitattuna verkostoihimme johdettu vesi on Ylläsjärvellä n. 7,0, Äkäslompolossa n.7,7, Kolarissa n. 7,4 ja Sieppijärvellä n. 6,9.

Kolari

Sieppijärvi

Ylläsjärvi

Äkäslompolo

Sieppijärven jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu 2017

Kolarin jätevedenpuhdistamon velvoitetarkkailu 2017

Ylläksen keskuspuhdistamon velvoitetarkkailu 2017

 

Tunturi-Lapin Vesi Oy

Toimisto
Martinsaarentie 3
95970 Äkäslompolo
asiakaspalvelu(at)tunturilapinvesi.fi
0400 315 761

Vikapäivystys 24h

Asiakaspalvelu

arkisin
ma-to 9-15 ja pe 9-13
© Tunturi-Lapin Vesi Oy | kotisivut Davas